Despre
Despre mine
Numele meu este Cătălina Elena Balanișcu.
Mă bucur că ești pe această pagină!
Îmi este greu să mă definesc într-un singur mod, să spun despre mine că sunt psiholog, sau coach, sau consultant de business, sau consilier parental, sau psihoterapeut în formare. Toate acestea sunt roluri și specializări acumulate de-a lungul timpului, care mă pot defini ca profesionist într-un anumit moment de dezvoltare. Însă eu sunt un om care crește continuu și ceea ce știu și sunt astăzi, este foarte posibil să difere semnificativ de ceea ce voi fi ca profesionist peste un an sau peste câteva luni, fie pentru că am învățat ceva nou, sau pentru că am descoperit noi moduri de a structura și aplica ceea ce știu deja, pentru a le oferi clienților mei, cea mai actualizată versiune a mea. Așadar, te invit să citești CV-ul meu profesional la linkul acesta, îl voi actualiza pe măsură ce apar schimbări, iar în continuare îți voi spune câte ceva din parcursul personal de dezvoltare de până acum.
Așa cum începe orice poveste ”A fost odată ca niciodată, o fetiță …”.
Bineînțeles că în copilăria mea, se regăsesc elemente relevante pentru parcursul meu de dezvoltare ulterior; părinți, familie extinsă, învățătoare și alte persoane, care fie mi-au dat aripi sau poate mi le-au tăiat fără să știe. În copilărie, dragostea pentru povești, apoi pentru scris, apoi jocul ”de-a doamna învățătoare”, toate au făcut să germineze semințele curiozității mele pentru viața interioară a oamenilor, pentru povestea lor de viață și ”lecțiile” pe care le-au învățat. În liceu, am descoperit psihologia și parcă toate gândurile și preocupările mele începeau să se organizeze altfel; jurnalul, poeziile și poveștile pe care le țeseam în jurul personajelor, aveau acum și un rol terapeutic, chiar dacă eu nu știam asta atunci.
Deși părea că după liceu voi urma o facultate de Psihologie, am ales până la urmă Facultatea de Științe Politice, din considerente ce țin de familia mea și contextul de atunci. A fost o alegere pe care nu am regretat-o. În esență, lecțiile științelor politice sunt despre sistem, sistemul social, cel politic și cum acesta, poate influența individul. M-am cufundat în lecturi și dezbateri cu ai mei colegi politologi, am savurat tot ce a însemnat această facultate și am rămas cu curajul de a discuta deschis, de a privi către Sistem, de a crede că poate fi îmbunătățit.
Apoi am lucrat în mediul de business, în diverse departamente administrative sau operaționale și am tot crescut ca profesionist, având multiple responsabilități de management. Am învățat mult, on the job, și așa cum îmi place mie să glumesc, am început să vorbesc ”corporateza” fluent. Am participat la diverse programe de dezvoltare oferite de companiile în care am activat, rafinându-mi competențele. Am învățat să lucrez cu oamenii, să construiesc echipe, să implementez programe de motivare și dezvoltare a angajaților, să contribui la creșterea oamenilor și a companiilor în care am activat. Profilul meu de Linkedin, oferă o imagine mai amplă, pentru aceste activități.
După 17 ani de lucru în organizații antreprenoriale sau corporații, după ce am fost implicată în multiple programe de transformare de business, după ce am trecut în viața personală printr-o criză majoră și am accesat servicii de psihoterapie, după ce am participat la diverse programe de dezvoltare personală, am hotărât să mă întorc la școală, să studiez formal și psihologia. Așa că, la 40 de ani, am absolvit și Facultatea de Psihologie, care mi-a permis apoi să încep și specializarea în psihoterapie.
Am parcurs într-o manieră organică o tranziție profesională, dinspre management către consilierea psihologică. Planul meu inițial era să continui activitatea de manager – angajat full time în corporație și în paralel să finalizez studiile și formările în psihoterapie. Însă viața ne oferă multiple oportunități de a ne reașeza pe drum, de a ne adapta și îmbunătăți planul inițial, așa încât, o perioadă am activat ca și consultant în zona de business, cu normă redusă, iar asta mi-a permis să studiez și să mă dezvolt mai rapid ca și specialist în sănătate mintală. Conform intereselor mele de atunci, am accesat un program de formare de lungă durată, care mi-a permis să privesc din multiple perspective relația părinte – copil. Astfel, am obținut o certificare de consilier parental. Apoi am aprofundat studierea rolului pe care relația dintre părinți o are asupra dezvoltării copiilor, accesând un program de coordonare parentală. Pentru ca acest tablou să fie complet, la finalizarea studiilor de licență, am realizat o cercetare științifică, ce aborda rolul pe care stresul parental și relația de coparenting le pot avea în dezvoltarea copiilor, atât în familiile intacte cât și în familiile separate. Am decis între timp să mă certific ca și Coach în NLP, Timeline Therapy și Hipnoza, fiind anterior beneficiarul unor servicii de coaching, care mi-au demonstrat că există o varietate de metode pe care le putem utiliza în lucrul cu oamenii. De asemenea, am urmat și un program de certificare ca și consilier dezvoltare personală, obținând și atestatul de consilier dezvoltare personală recunoscut în România.
Pe măsură ce făceam pași tot mai fermi în tranziția spre rolul de psiholog și îmi clarificam direcția viitoare de dezvoltare, a apărut și jobul care să îmbine foarte bine psihologia, managementul și dorința de a sprijini oamenii care au nevoie. Astfel, am accesat un proiect din zona serviciilor umanitare, ca și psiholog – angajat într-o organizație internațională, coordonând un program de sănătate mintală pentru refugiații ucraineni din Iași. Imediat după finalizarea studiilor de licență în psihologie, m-am înscris și într-un program de Master în Psihologie Clinică și Psihoterapie și am început și formarea complementară în Psihoterapia cuplului și familiei. Am obținut atestatul de liberă practică în psihologie clinică și continui să învăț, să devin în fiecare zi, cu fiecare client, un specialist mai bun și un om mai înțelept.
În acești ani, am învățat foarte mult, am experimentat ca și client sau cursant, mai multe tipuri de servicii și programe de dezvoltare. A fost o perioadă de tranziție, în care unii oameni îmi spuneau că trebuie să aleg, că nu se mai înțelege ce vreau să fac, că merg spre psihologie, dar nu ies din zona de business, că parcă sunt împărțită între două lumi. Eu răspundeam, iritată uneori, că oameni sunt peste tot, și în business și în cabinetul psihologului, școli, centre de consiliere, iar eu nu vreau să aleg între corporație și psihologie, pentru că nu se exclud reciproc, pentru că iubesc și psihologia organizațională și psihoterapia sau psihologia clinică. Aceste discuții m-au ajutat să îmi clarific că experiențele profesionale anterioare, studiile realizate și preocupările mele, sunt profund sistemice. Eu privesc omul din perspectiva sistemică (a relațiilor sale) și sistemul prin prisma indivizilor care îl creează. Această abordare îmi permite să susțin procese de creștere atât individual, cât și în grupuri, pentru oameni care lucrează la dezvoltarea lor, dar și pentru companii sau alte organizații care investesc în angajații lor.
Așadar, viața este o continuă transformare, o poveste pe care o scriem în fiecare zi, pe care o rescriem peste ceva timp, descoperind noi sensuri ale experiențelor trecute, un roman de dragoste, de acțiune, un manifest sau orice alegem noi să scriem.
Te invit să vorbim despre povestea ta, despre ce ai scris până acum, ce ai putea rescrie din trecut sau ce îți dorești să creezi pentru viitor!