Pentru părinți

Consiliere parentală

Susțin sesiuni de consiliere parentală individuală (cu unul sau ambii părinți) și de grup (sub forma grupurilor de suport pentru părinți). În sesiunile de consiliere parentală putem aborda orice situație care apare în relația părinte – copil. De obicei, prezenta copilului nu este necesară, ședințele se desfășoară cu părintele/părinții, rareori este necesară evaluarea copilului (caz în care părinții sunt informați despre ce presupune evaluarea, cum să pregătească copilul pentru vizita și orice alte întrebări pot avea).

Ce îți rămâne după încheierea consilierii parentale?

  • Soluții identificate pentru problemele puse în discuție
  • Analiza etapei de dezvoltare în care se află copilul/copiii tăi și cum poți tu susține creșterea armonioasă
  • Conștientizarea unor tipare de relaționare adult-copil, identificarea stilului tău de parenting și adaptarea acestuia la nevoile copilului tău, explorarea unor noi abordări de parenting funcționale
  • Înțelegerea sistemului familial, ce înseamnă relații funcționale în cadrul familiei și ce poți face tu pentru a susține sănătatea familiei.
  • Diverse materiale suport, analize și rapoarte, pregătite de consilier, adaptate situației, problemei discutate.
  • Încrederea că ai informațiile și abilitățile necesare pentru a aborda ulterioare situații problematice de parenting
Parents with their little son opening a gift
top view of teared heart with family and engagement rings on wooden table, divorce concept
Child and parent holding hands
Coparenting coaching

Sesiunile de coparenting se axează pe analiza relației de coparenting (relația dintre părinți sau dintre persoanele care îngrijesc copilul) și modul în care această relație influențează dezvoltarea copilului. O scurtă prezentare, despre ce înseamnă relația de coparenting, găsiți în articolul pe care l-am publicat aici.

Aceste sesiuni sunt recomandate atât familiilor intacte, cât și familiilor separate (părinți divorțați sau un părinte plecat din țară), în care părinții sau persoanele responsabile de creșterea copilului (pot fi bunici, bone, prieteni de familie șa) experimentează dificultăți în coordonarea responsabilităților de îngrijire, educare, în a răspunde nevoilor de dezvoltare a copilului, inclusiv oferirea de sprijin emoțional necesar copilului în situații dificile. Deși dezirabilă, nu este obligatorie prezența ambilor părinți sau adulți implicați în creșterea copilului. Schimbarea poate fi generată și de un singur adult care dorește să lucreze cu problema identificată.

Exemple de provocări: simți că doar tu te implici în educația copilului și asta devine un subiect greu de abordat cu celălalt părinte; bunica îi spune copilului multe lucruri negative despre tine și nu mai vrei să lași copilul să meargă la ea, deși ai nevoie de ajutorul ei; celălalt părinte nu contribuie la cheltuielile necesare creșterii copilului și acesta devine o povară pentru tine; vă certați de față cu copilul; celălalt părinte ceartă copilul, țipă, iar pe tine te deranjează foarte tare asta șa.

Cu ce rămâi după sesiunile de coparenting coaching?

  • Soluții practice pentru problemele identificate
  • Modalități noi de comunicare cu celălalt părinte, adaptate caracteristicilor individuale și relaționale
  • Abilități de gestionare sănătoasă a conflictului între părinți sau între persoanele responsabile de îngrijirea copilului
  • Informații despre ce înseamnă o relație de coparenting bună și ce poți face tu pentru a crea o astfel de relație (chiar și fără suportul celuilalt părinte)
  • Cum afectează relația de coparenting dezvoltarea copilului și ce poti face tu, dacă există deja efecte negative asupra copilului
  • Materiale informative, analize și rapoarte pregătite de coach, adaptate situației, problemei discutate
  • Încrederea că poți gestiona situațiile dificile care apar în relația de coparenting, că ai dobândit informații și instrumente utile pentru asta și că ai dezvoltat noi abilități de abordare a relației cu celălalt părinte/adult implicat în creșterea copilului/copiilor.